КУПИ БиоДобавки - Позвъни СЕГАПозвъни!

0888 219 287 / 0889 433 668

 

Микробиом на човека


Какво е това МИКРОБИОМ НА ЧОВЕКА?


Микробиома   Това е  съвкупност от всички микроорганизми, които живеят в организма на човек взаимодействат си един друг и с човека в частност.те живеят в носоглътката, стомашно-чревния тракт, в кожата,в пикочополовата система, в белия дроб,лимфната система, взаимодействат си един друг и с човека в частност. И както виждате на картинката – навсякъде, навсякъде присъстват огромно количество микроби, огромно количество микроорганизми и на практика ние не знаем и не можем да си представим какво е това огромно количество и как те влияят на нас. Или ние се явяваме за тях един биологически контейнер за живота.

Интересно е какво количество от тях са човешки и колко не – 90% от клетките в нашия организъм  принадлежат на бактериите, които населяват нашия организъм и 10% са тези, които влизат в състава на човешкия организъм. Това са човешките клетки. На пръв поглед това изглежда много страшно, но се оказва, че нищо страшно няма. Нас ни населяват  10 000 видове бактерии, които са открити и количеството клетки, които присъстват в нашия организъм е от 300 трилиона до 1 квадрилион и това са 2-3 кг., защото те са много малки и нежни. Тях ги има, те съществуват и дайте да се разберем по какъв начин и как те влияят на нас.

Но в у човека има гени – и до момента са открити 30 000 гени, които присъстват в човека. Но  микроорганизмите също имат свои гени и те са до 3 милиона гени. Както виждаме те са в огромно количество и тяхната генитическа памет, много силно влияе на нас и човешкия организъм  и той е способен да приеме  тази генитическа информация от микроорганизмите.BIO-IN - ново 5-то поколение пробиотик и за деца

Всъщност когато ние се раждаме,  напълно стерилни. Бебето, което се ражда е стирилно и първите микроорганизми то получава по време на раждане, когато преминава по родилния път, ако се ражда по естествен начин,после получава бактерии от млякото, водата,с храната, а също и лекарствата, които употребява детето оказват влияние на микробиологическа флора, която се формулира вътре в организма.

И затова е много важно в първите 3 години в нашия организъм правилно да попада такава флора, която да е здрава, за да може нашия микробиом да се формира в правилен баланс още в първите дни на нашия живот.

Какво напоследък започна много силно да влияе на  микрофлора вътре в нас- разбира се това са пътешествията.

Преди хората не са пътували толкова често и не е имало толкова импорт на продукти за храна и това е повлияло много силно на хората за тяхната микрофлора. Ние знаем, че когато отидем в някоя екзотическа страна, ние трябва да се съобразяваме какво ядем и какво пием, защото се получава често сериозно неразположение. Ние знаем, че там живеят хора, които се хранят с тази храна и вода и за тях това не е проблем, не се получават никакви разстройства, но ако човек попадне от друга страна там, то това е неизбежно, защото се получава нарушение на този микробаланс. Като правило  всеки от нас има своя микрофлора,

У всеки от нас тя е неповторима и тя се нарича МИКРОБИОМ, което е измислено  като название от  института по хранен в САЩ през 2001 година. Това е ново понятие и всички съвременни изследвания, които се правят в областта на микробиома, това са изследвания буквално в последните 10 години. И това , което сега ние с вас говорим е нещо ново, уникално изследване и разработки.

И така вътре в нас живеят 3 групи микроорганизми – това се полезни, различни пробиотици , бифидобактерии и лактобактерии и ние с вас това понятие го знаем, срещали сме го, но не сме и си представяли, колко е важно и в какви разновидности тези бактерии съществуват, какви имена те имат, но това сега не е наша задача да знаем наименованията на различните пробиотици, а сега ние искаме да разберем защо те са ни нужни на нас. В нас има и ПОЛЕЗНИ,УСЛОВНО ПАТОГЕННИ и  ПАТОГЕННИ бактерии. Патогенните бактерии са опастните бактерии и ние това го знаем- това е салмонела,дезинтерия и те се появяват, когато в нашия организъм има дисбаланс, когато полезните бактерии са по-малко от  вредните, патогенните,  тогава започват да се развиват различни заболявания. И затова е много важен този баланс между полезните и патогенните бактерии, които те в нас съществуват и те ни са нужни за да работи нашия имунитет правилно. И е много важно, човек да разбере, че напълно зависи от тези микроорганизми.

И влиянието на Микробиома на човека е просто колосално.(четеш слайда).  Най-общо казано, в днешно време имаме достатъчно предпоставка за нарушение на баланса на микрофлората в нашия организъм и това провоцира сериозни заболявания.

Дайте да разберем, на какво влияе микробиома на човека на нашия организъм. И новите открития на учените доказали, че микробиома влияе на нашето здраве,, настроение,хранително пристрастие, на нивото на захарта, на формирането на излишни кг, храносмилането и усвояването на храната, на имунитета, на дълголетието и в 2008 година стартира глобален проект, ,,Микробиом на човека” – това е било преди 6 години само, когато са започнали да изучават действието и взаимодействието  на микробиома- това огромно количество микроорганизми, които живеят в организма на човека, как те влияят на него.

И сега вижте едно  изследване за излишните килограми. Направили са изследване , естествено на мишки, и такива са направиени в много институти, но ние тук даваме пример с  Университета във Вашингтон,  професор Сема Кляйна, които открили, че има бактерия, която действа на напълняването и такава, която действа обратно. И те взели бактерия от слаба мишка , която живее в червата и присадили в  дебела мишка,  и следили тази мишка с присадена бактерия от дебела мишка и тази, на която не се присадили , хранели ги с една и съща храна и вода, и ги наблюдавали – тази мишка, с присадената бактерия от дебелата мишка, много бърза напълняла. Или с други думи казано, човек може да се зарази от напълняване. Същото са констатирали, че в стомаха на човек живее бактерия, която не позволява на човек да напълнее. И при дисбаланс в организма тя може да се размножава и така да предизвика язва на стомаха. И борейки се това да не се получи, и да не се развива язва , учените се борели с бактерията , но така пък започва и напълняването. Това показва, колко е важен баланса вътре в нашия организъм. Бактериите ги има и те съществуват и всяка една от тях ни трябва и тя ни е нужна, но  това трябва да бъде в определено количество и определено съотношение с другите бактерии. Именно затова е много важен баланса в микробиома на човека.

Изследванията доказали, че бактериите много силно влияят на нашето настроение. Защо се чувстваме ние така щастливи? -  защото имаме такива бактерии, които влияят на нашето настроение , както и обратното.

Работата е там, че има бактерии, които предпочитат тлъсто, а други  сладко и в резултат те изпращат определени импулси в нашия мозък, и това  ни кара да искаме това или онова – яде ни се сладко или нещо тлъстичко. Те освобождават такива молекули в стомашно-жлъчния тракт и той дава такива сигнали на нашия мозък. С други думи, те нас ни ръководят. Мислим си, че на нас ни се иска а се оказва, че това се иска на нашите малки жители в нашия организъм, които искат това или онова да похапнат. Ето такива изследвания са провели учените от няколко независими университети в Калифорния, Аризона и Ню Мексико. Всъщност в последните няколко години, в много университети се провеждат паралелни изследвания за  въздействието на микробиома на човека върху нашия организъм.

DEM4 - BIO-IN в полза здравето на Човечеството!

И ние сами разбираме, че бактериите са ни нужни, защото те помагат в храносмилането там където  стомашно-жлъчните сокове не могат да сторят, те разграждат храната и я превръщат в мазнини, белтъчини въглехидрати така, че тя да може да се усвои от организма . Те способстват за усвояване на калция и други елементи, защото много витамини и микроелементи се усвояват благодарение на определена микрофлора. И в  този случай, храната, която ние употребяваме или преминава в мазнини или не се усвоява и така не доставя нищо полезно на нашите клетки. И колко е важно да присъстват точно онези бактерии, които ще позволят да се усвои храната напълно и тя да даде полезни вещества на клетките на организма.

Откритие над което се е трудил Клаудио Франчески, професор по генетика от университета в Болоня, и не отдавна  през 2014г проведената  конференция, посветена на ,,генетиката на стареене и дълголетието”, доказва, че дълголетниците, които живеят по 100-120 години, имат важни отличия от мекробиомата на тези, които живеят 30 години по-малко . В Бактериите, населяващи нашия организъм има 100 пъти повече гени отколкото тези – нашите и те играят важна роля в дълголетието. И точно така, както може да се заразиш от напълняване, така също може да се заразиш или от ранна смърт или от младост и дълголетие.

В КАКВО Е ОПАСТНОСТТА? Ако ние говорим за това, колко е важна микрофлората на човек, колко са важни микроорганизмите, които живеят вътре в нас, то такова възприятие като ДИСБАЛАНС не се възприема достатъчно сериозно, а около милиард и половина човека страдат от дисбактериоза. Това са хора, които са отишли при доктора и са се оплакали, че имат някакъв проблем със стомашно.чревния тракт и жлъчката, но повечето и не се оплакват, защото те са свикнали да живеят с  това, че ги боли главата – боли ме , аналгин и до следващия път, така също и неприятностите със стомаха, жлъчка и червата, гозообразуването, и човек си мисли, че така трябва да живее, може би е от храната, но ако ние приемаме храната и в нашия стомашно-чревен тракт има баланс, то би следвало да няма нищо подобно, трябва да нямаме никакви оплаквания , да ходим до тоалетна редовно и да се чувстваме добре. Но представете си, ние сме в хотел, където един ходи леко облечен и бос по пода и нищо не му става, нищо не се случва, друг се навлича, но попада вирус и се разболява и това е , че няма достатъчно добра микрофлора, която да не дава на тези патогенни бактерии да се развият и да причинят заболяване. Човек  с нормална, балансирана микрофлора не трябва да се заразява от тези патогенни бактерии. Ако той започва да се разболява и това става често, появяват се различни  болести и

Това показва, че неговия организъм е слаб, това показва, че в неговия организъм няма достатъчно количество полезни бактерии, които да убият тези патогени. А  какво показва, с какво са опасни тези патогенни бактерии? Те отделят много токсини, нитрати, които убиват нашия организъм и ние не трябва да допускаме да се развиват вътре в нас.

Иначе, те започват да развиват различни заболявания, появяват се болки, болки в главата, даже аутизъм, склероза, сърдечносъдови заболявания, диабет, старческо слабоумие, въобще, много заболявания, които се появяват следсвие от тази бомбардировка на тези токсини, които  се отделят от тези патогенни бактерии и отравят нашия организъм. Но много хора ще кажат, аз се храня здравословно, не употребявам антибиотици и моята микрофлора е защитена, но дайте да видим

Кръговрата на антибиотиците в природата, а те са тези, които убиват нашата положителна микрофлора и това всеки от нас е слушал и знае. Антибиотиците попадат  в нас с месото, млякото  и други продукти,те попадат от въздуха, от селско стопанските животни, птиците и техните изпражнения, защото те  попада във водата, въздуха и се получава един такъв кръговрат и си мислим, че ние не пием антибиотици, но ние ядем  месо, пием вода, ние ядем плодове и зеленчуци, почвата която е наторена дори и естествена тор, където също са попаднали антибиотици и става ясно, че да се защити човека от антибиотиците е много сложно и на практика невъзможно. Те попадат в нашия организъм и така нашата микрофлора се нарушава и страда и се появява такава опастност и

Нашия имунитет отслабва и здравето ни пада. Ето защо е важно , баланса между бактериите да е правилен, и затова са нужни пробиотиците. BIO-IN - ние сме единствените

Задать вопрос
  • Проверка на человечность:
    подвиньте ползунок в серую зону
Нравится
Добавить в Facebook
Добавить в ВКонтакте
Добавить в Twitter
Добавить в Одноклассники
Поделиться в Мой КругДобавить в Mail.ru
Опубликовать в Blogger.com
Опубликовать в LiveJournal