КУПИ БиоДобавки - Позвъни СЕГАПозвъни!

0888 219 287 / 0889 433 668

 

ВЕНОЗНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Хронична недостатъчност  – какво е това?

 

Хронична венозна недостатъчност (ХВН) е сред най-често срещаните заболявания в света. В страните с развита икономика тя е широко разпространена патология. Много често това заболяване се подценява и води до сериозни последици. Венозните заболявания са социално значими заболявания, които могат да доведат до временна или трайна инвалидност. Две са основните групи заболявания на вените – на повърхностната венозна система и на дълбоката венозна система. Най-честото заболяване на повърхностните вени е варикозата – разширените вени. 

ВЕНИТЕ

Вените са кръвоносни съдове в човешкото тяло, които носят кръв от периферията към сърцето, поради което се разглеждат в обратна на артериите посока. Обикновено функцията на артериите е свързана с пренасянето на кислород и хранителни вещества и тяхната мускулатура е сравнително добре развита, за разлика от тази на вените, чиято основна роля е да връщат отпадналата от органите кръв към сърцето. Характерна особеност на тези кръвоносни съдове е наличието на клапи в тях. Венозните клапи са тънки, нежни образувания от съединителна тъкан на вътрешната обвивка на венозната стена и по форма са подобни на клапите на аортата и белодробната артерия. Тяхната здравина е генетично предопределена. Клапите, работейки при голямо хидростатично налягане, възпрепятстват връщането обратно на кръвния поток.

Вследствие на увреждането на венозните клапи част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяването на вените. Когато не се лекува, заболяването прогресира и води до хронична венозна недостатъчност – развиват се отоци , пигментация и кожно възпаление в крайниците, а във финалната фаза – венозна язва. 

Когато се наруши процесът на изтласкване на венозна кръв към сърцето, говорим за венозна недостатъчност или т. нар. разширени вени. Разширените вени са заболяване предимно на кръвоносните съдове на краката - варици, на правото черво - хемороиди, на семенната връв - варикоцеле и рядко на други места (напр., при компресия или запушване на v. portae от цироза или тромбоза на черния дроб, се получават варици на хранопровода), които се дължат на недостатъчност на клапите на тези вени, които в нормално състояние не позволяват на венозната кръв да се връща обратно. Дължи се на отслабване на венозните стени и на съединителната тъкан около тях, която е с различна здравина при хората и това оказва сериозно влияние върху движението на кръвта.

 

ФАКТОРИ

Рисковите фактори са: възраст, пол, бременност, тегло, ръст, диета и хранителни навици, употреба на контрацептиви, професия, принудително изправено или седнало положение играят съществена роля за появата и развитието на заболяването.

Прекараната дълбока венозна тромбоза и наследственността имат най-отчетливо значениеза клиничната изява. Фактора преживян тромбофлебит е един сериозен знак за заплашващ в бъдещето рецидив. Смята се, че генетичната информация се предава в 50% от случаите като засяга по-често жените отколкото мъжете и е съществено по-силно изразен в случаите когато страдат двамата родители. Фамилната обремененост присъства в 68,05% от пациентите, като13,5% носят наследственост от бащата, и 39,7% от майката.

Днес от хронична венозна недостатъчност (ХВН) страдат над 30% от възрастното население, като разпределението между половете е за сметка на жените.

Ако преди 30 години с хроническа венозна недостатъчност са се срещали основно хора над 50-60 години, то сега с тази болест  се среща в много по-ранна възраст – от 15-40 години.

Как да облекчим краката си

При поява на симптоми на разширени вени трябва да се вземат следните мерки:

  1. не кръстосвайте краката си докато седите,
  2. не носете много стегнати панталони, които биха попречили на циркулацията на кръвта в бедрата и прасците,
  3. не носете обувки с много високи токчета,
  4. избягвайте продължителното седене,
  5. винаги когато почивате, поставяйте краката си повдигнати,
  6. не забравяйте физическата активност (ходене пеша, бягане, плуване)
  7. следете теглото си
  8. избягвайте консервираните или пържени храни, не злоупотребявайте с тютюнопушене, алкохол или сол,
  9. приемайте повече фибри с храната
  10. приемайте БАД ВеноСтронг , като го комбинирате с ГЕЛ ВеноСтронг

 Уникалната форма на БАД ВеноСтронг е разработена за многопланово въздействие на всички причини на болестта.За неговото създаване са били отбрани уникални растителни компоненти, които се явяват природни средства за борба с венозната недостатъчност.  БАД ВеноСтронг ще ви избави от отоците и тежестта в краката, премахва синдрома на умора на краката и подобрява кръвообръщението. Той повишава тонуса  и съкращава венозния застой. БАД ВеноСтронг  не само ще ви помогне да се справите с венозната недостатъчност, но  ще предотврати усложненията, които предизвиква това заболяване. С БАД ВеноСтронг , когато го комбинирате с ГЕЛ ВеноСтронг, вие ще почувствате сила и вашата походка ще предизвиква възхищение от околните.

 

e-mail:
имя:
Нравится
Добавить в Facebook
Добавить в ВКонтакте
Добавить в Twitter
Добавить в Одноклассники
Поделиться в Мой КругДобавить в Mail.ru
Опубликовать в Blogger.com
Опубликовать в LiveJournal